-
Het project Lijnstad, passageruimtes aan de E19 neemt de snelweg en haar aangrenzende ruimtes als voorwerp voor een onderzoek. Dit onderzoek is een work in progress en documenteert in eerste instantie deze ruimtes: de wijze waarop ze georganiseerd zijn, de conventies waarop ze zich beroepen, de evidenties die er tot stand komen, alsook hun afwijkingen en falingen. Door eerst te focussen op de uiteenlopende facetten van de snelweg wil het deze relatief nieuwe plaatsen beter leesbaar en inzichtelijk maken.
CASESTUDY E19
De E19 is een Europese snelwegverbinding tussen Parijs en Amsterdam, die langs Bergen, Brussel, Mechelen en Antwerpen loopt. Langsheen deze verbinding kunnen, naargelang hun functie, verschillende soorten passageruimtes onderscheiden worden. Dit zijn de plaatsen waar mensen en goederen voorbij komen en waar ze in het beste geval kortstondig halt houden. Het zijn geen eindhaltes, maar eerder transferia of rustplaatsen. Er werden zes types van dergelijke ruimtes gedetecteerd: snelwegparkings, tolposten, HST-stations, logistieke parken, luchthavens en pretparken. Alle sites langsheen de E19 die onder één van deze types vallen werden onderworpen aan een uitgebreid veldonderzoek.
Het resultaat van al dit veldwerk is een uitgebreide databank aan informatie, bestaande uit een selectie van het fotografisch materiaal, geluidsfragmenten van de interviews en video’s. Op deze website wordt deze databank digitaal raadpleegbaar gemaakt.
-
Lijnstad, passageruimtes aan de E19 is een project van Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere & Labo S (Universiteit Gent).
Thomas Cattrysse en Simon De Waepenaere studeerden af als ingenieur-architect aan de UGent in 2010 met een scriptie getiteld ‘Lijnstad E40. Onderzoek naar de hedendaagse netwerkstad’. Sindsdien zetten zij hun fascinatie voor de snelwegcultuur verder met een onderzoek rond de E19. Daarnaast zijn zij ook professioneel actief in de Vlaamse architectuurwereld, Simon bij Stéphane Beel Architecten en Thomas tot voor kort bij Architecture Workroom Brussels.
Labo Stedenbouw
Het Labo S is een onderzoeksgroep aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de UGent, die onderzoek verricht rond landschap en stedenbouw in Vlaanderen. Vanuit Labo S werkten Pieter Uyttenhove, Michiel Dehaene, Luce Beeckmans, Bruno Notteboom en David Peleman mee aan het project Lijnstad.
www.architectuur.ugent.be/onderzoek/labo-s/
Fotografie: Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere, Lodewijk Heylen, Bruno Notteboom, David Peleman, Gert Renders, Steven Schreurs, Adrian Verhoijsen
Interviews: Victor Clicq (AWV); Mels Crouwel (Benthem Crouwel Architects); Jos De Houwer & Pierre Peersman (Brussels Airport); Thierry Meeùs (Mini-Europa); Koen Van Lancker (NMBS-holding); Raymond Vander Zypen (ASBL Parc des Expositions); Roger Hanon (POM Vlaams-Brabant)
Geluid: KLANK.LISA
Grafische Vormgeving: Rob Van Hoesel
Webontwikkeling: Treestar
Met bijzondere dank aan en medewerking van: Floris Alkemade, Stef Bogaerds, Luc De Backer, Lieven De Cauter, Tilke Devriese, Kristoff De Winne, Bram Esser, Arthur Goetinck, Tom Lagast, Tim Marlier, Geert Mertens, Frank Talsma, Stijn Segers, Danny Smagghe, Melle Smets, Peter Vanden Abeele, Alain Vandenplas, Hedwige Van Santvliet, Bert Van Rijckeghem, Rien Van De Wall en Bram Vermeulen
-
Van 21 februari t/m 03 april 2013.
Internationale Kunstcampus deSingel, Desguinlei 25, B-2018 Antwerpen.
Vitrine maandag t/m vrijdag open (10u00-18u00).
Videowerk wandelgangen te bezichten van woensdag t/m zondag (14u00-18u00) en bij voorstellingen verlengd open (19u00-23u00).
Toegang gratis.
Co-Productie: Vlaams Architectuurinstituut (VAi), coördinatie Stefan Siffer, met medewerking van Internationale Kunstencampus deSingel
Scenografie: Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere, Dieuwertje Komen, Rob van Hoesel
Tekst: Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere, David Peleman
Video: Thomas Cattrysse, Simon De Waepenaere, Dieuwertje Komen
Editing: Roel van Tour
Fotografie: Dieuwertje Komen
Grafisch ontwerp: Rob van Hoesel
Openingslezing: David Hamers
De tentoonstelling werd mee mogelijk gemaakt door: Goedhart Repro en het Vlaams Architectuurinstituut.
-
De beheerders van deze website hebben alles in het werk gesteld om de rechthebbenden van tekst, geluid, beeld en afgebeelde personen of voorwerpen op te sporen. De rechthebbenden die menen rechten te kunnen laten gelden en door vergetelheid, onwetendheid of vergissing door de beheerders niet zouden zijn bereikt kunnen zich hiervoor tot de beheerders wenden. Deze zullen alles in het werk stellen uw opmerking of klacht zo snel mogelijk te behandelen.
Alle foto’s, video’s, afbeeldingen, geluidfragmenten en teksten zijn gemaakt binnen het kader van het project ‘Lijnstad, passageruimtes aan de E19’. Bijgevolg kunnen ze niet overgenomen worden, noch geheel noch gedeeltelijk, zonder uitdrukkelijke toestemming van de makers.
De foto’s van eigendommen van de NMBS genieten voor deze studie toelating tot publicatie vanwege de NMBS-Holding.